Programul complet al vizitei Papei – restricții de trafic

Trei zile va petrece Papa Francisc în România, timp în care se va întâlni cu autoritățile statului, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, oameni de rând (catolici și nu numai) și va beatifica 7 episcopi greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950-1970.

O vizită de un rang atât de înalt vine cu o serie de efecte asupra locurilor prin care Papa va trece. La Blaj, spre exemplu,  vor avea loc restricții de circulație pentru aproape 24 de ore pe durata vizitei sale. Zona centrală a Blajului va deveni pietonală, iar consumul de alcool va fi interzis. Atât în centrul orașului, cât și în toate locațiile prin care va trece Papa Francisc.

La Iași, vizita Papei Francisc va începe de la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, acolo unde le va vorbi celor 800 de bătrâni și bolnavi din toată Dieceza de Iași, binecuvântându-i. Tot acolo se va închina la una dintre cele mai cunoscute icoane catolice din Moldova, Sfânta Maria cu pruncul Isus în brațe, adusă special la Iași de la Sanctuarul Marian de la Cacica. Icoana are o vechime de peste 200 de ani și a fost sfințită deja de Papa Francisc în 2014.   Aici, va primi o lumânare de la cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iași și de la unul dintre tinerii care urmează să fie hirotoniți luna aceasta. Preotul cel mai în vârstă se numește Anton Bișoc, are 98 de ani și peste 70 dintre aceștia a slujit ca preot. Din 1990 se află în localitatea Voievodeasa, județul Suceava, este pensionar, se deplasează mai greu, dar reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice spun că este foarte implicat în răspândirea credinței. „Ia toate publicațiile catolice, face singur plicurile, pune revistele și alte cărți în ele, și le trimite oamenilor de pretutindeni. Are o listă foarte mare la care trimite în fiecare lună și de multe ori cu bani din pensia sa, din inițiativa sa”, a declarat pr. Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *